Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Istf.be - Isolatie tape & folie Maak je isolatie luchtdicht met onze tape en folie!
Istf.be - Isolatie tape & folie
banner image

Belang van luchtdicht isoleren

Luchtdicht isoleren is belangrijk om het rendement van je isolatie te laten renderen. Isolatie terwijl de warmte toch nog kan ontsnappen heeft weinig zin. Lees hier waarom het belangrijk is om luchtdicht te bouwen.

 

 

Waarom luchtdicht bouwen?

Als er gaten en kieren in huis zijn, zal je meer energie verbruiken. De warmte zal dan ongemerkt naar buiten kunnen glippen. Dit zorgt voor een hogere rekening dan strikt gezien nodig is. Daarom is het ook belangrijk om (voor de isolatiewerken van start gaan) eens te kijken of je huis luchtdicht is. Als hulpmiddel kan je gebruik maken van folie of een dampscherm. Let vooral op bij het plaatsen van isolatie voor daken of vloeren. Algemeen kunnen we stellen dat er via het dak de meeste warmte verloren gaat. Daarom zullen mensen daar ook sneller isoleren. Besteed dus zeker aandacht aan eventuele gaten in en rond het dak.

 

Hoe kan je de luchtdichtheid meten?

Met een blowerdoortest kan je te weten komen in welke mate je huis luchtdicht is.Dit doet men door met een grote ventilator lucht uit de woning of juist in de woning te blazen. Door het drukverschil zal de lucht via eventueel gaten of kieren wegstromen. Met speciale apparaten meet men hoeveel lucht er wegstroomt en waar. Soms zal men ook gebruik maken van een rookstift.

 

 

 

Hoeveel verlies je door niet luchtdicht te isoleren?

Het is geen uitzondering dat woning tot 15 procent aan warmte kunnen verliezen door gaten en kieren. Soms kunnen er zelfs koudebruggen ontstaan, waardoor vochtproblemen kunnen opduiken. Een woning die niet luchtdicht is, zal ook een slechte EPC-score krijgen. Wil je je huis verkopen, dan is een goede EPC-score onontbeerlijk. Het is dus ook van belang voor een potentiële verkoop.

 

 

Plaatsen die gevoelig zijn voor luchtlekken

Heel wat verliezen ontstaan door kieren of gaten rond het dak. Maar ook bij de vloer, en de aansluitingen tussen ramen of deuren met de muur. Het ligt dus voor de hand dat je op die plaatsen isoleert en extra aandachtig bent.