Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Istf.be - Isolatie tape & folie Maak je isolatie luchtdicht met onze tape en folie!
Istf.be - Isolatie tape & folie
banner image

Dak isoleren met glaswol

Is je dak nog niet geïsoleerd? Wil je besparen op energie en je huis goed isoleren? Je kunt met glaswol, dat onbrandbaar is, je dak volledig laten isoleren door een gecertificeerde vakman, of een professioneel bedrijf. Maar er moet wel altijd een ventilatiemogelijkheid blijven. Wanneer je jouw woning wilt laten isoleren, wil je eerst meer weten over de kosten van zo’n opdracht. Hoe lang gaat de klus duren, welke materialen worden gebruikt. Moet je rekening houden met speciale wetgeving in België tot woningisolatie? Dit zijn allemaal vragen waar je eerst antwoord op moet krijgen, voordat je jouw dak kunt laten isoleren.

 

 

Een dak isoleren met glaswol, hoe gaat dat?

Het dak isoleren met glaswol is een grondige klus. Er moet een frame gebouwd worden en is verschillend gereedschap bij nodig en diverse kleine onderdelen. Het isolatiemateriaal is breder dan de sponning en moet op maat gesneden worden. Glaswol is feitelijk een milieuvriendelijk product, want het is gemaakt van zand en afvalglas en niet kankerverwekkend. Er moet tijdens het klussen wel veiligheidsmateriaal gedragen worden, een stofmasker en een veiligheidsbril. Er komen stof en kleine deeltjes vrij. Het is dus zaak dat een deskundige in glaswol isolatie de klus uitvoert.

 

 

De Belgische wetgeving ten aanzien van dakisolatie

Daken moeten goed geïsoleerd worden om warmteverlies te voorkomen. Je hebt altijd te maken met de thermische wetgeving. Als voor jouw woning of bedrijf een stedenkundige bouwvergunning vereist is, dan moet jouw huis of bedrijf sinds 2008 voldoen aan minimale isolatiewaarden. Voor het dak geldt een U-waarde, dat neer komt op ongeveer 15 cm glaswol. De isolatie-graad buiten heeft het K-peil en die mag niet meer zijn dan waarde 40. Wie zich niet aan deze regels houdt, wordt zwaar beboet.

Hiernaast moet je nog rekening houden met een maximaal energieverbruik van je woning tot waarde 70, het zogenaamde E-peil. Er wordt wel bij de berekening van deze laatste waarde rekening gehouden met inspanningen om de energie terug te brengen, zoals het gebruik van zonnepanelen bijvoorbeeld. Tenslotte bestaat er sinds 2011 nog het EPB (Energy Performance of Buildings) – certificaat dat een sterktezwakte analyse geeft over de woning ten aanzien van energieverbruik en isolatie. Dit rapport krijg je wanneer je de woning koopt of huurt. Dit is dan je uitgangspunt voor verdere werkzaamheden ten aanzien van de energiebesparing en isolatie van de woning.

 

 

 

Premies in België voor dakisolatie

Er zijn verder nog diverse premies in België waar je recht op kunt hebben, wanneer je jouw woning isoleert. Deze zijn landelijke, regionaal of op gemeentelijk niveau. Je mag bijvoorbeeld 30 % van de kosten voor dakisolatie terugvragen bij de belasting. Voorwaarde is wel dat een aannemer de klus uitvoert. Zo kun je ook premie terugkrijgen bij je energieprovider en via sommige provincies. Ook de Vlaamse overheid beloont verbetering aan de woning. Het is dus van belang deze premies, voordat je over gaat tot het isoleren van het dak met glaswol, goed uit te zoeken, want het bespaart je zeker geld.

 

 

Vergelijk prijzen van verschillende aannemers!

Het beste vraag je van tevoren advies bij verschillende bedrijven, die de klus voor je uit kunnen voeren. Zij weten precies wat er bij komt kijken. Vraag bij hen alvast een offerte aan. Zo kun je de diverse prijzen eerst met elkaar vergelijken. De kunst is iemand te vinden die professioneel is en de dakisolatie met glaswol kan uitvoeren binnen jouw budget. Heb je die persoon of dat bedrijf gevonden, dan kan je de opdracht daar neerleggen. Deze professionele vakman of vakvrouw nodig je eerst uit bij jou thuis, om jouw dak te laten zien en te laten analyseren. Zo kan er een prijsopgave op maat gemaakt worden met de materiaalkosten en het arbeidsloon erin verwerkt. In overleg wordt de opdracht definitief gemaakt en wordt de dakisolatie met glaswol in gang gezet.