Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Istf.be - Isolatie tape & folie Maak je isolatie luchtdicht met onze tape en folie!
Istf.be - Isolatie tape & folie
banner image

Het dampscherm: Onmisbaar als je correct wilt isoleren

Het belang van isolatie is ondertussen al meermaals bewezen en ook de grote massa is gewonnen voor isolatie doordat het zorgt voor een besparing op de energiefactuur en een comfortabele woonomgeving. Wil je echter maximaal genieten van je investering dan moet je wel rekening houden met een luchdichte afwerking. Dit kan door middel van een dampscherm. Maar wat is een dampscherm nu?

 

 

Waar en waarom een dampscherm plaatsen

Indien de zolder of het dak niet verwarmd wordt, dan moet de zoldervloer aan de warme zijde ervan altijd voorzien worden van een dampremmende laag. Deze laag zorgt ervoor dat warme lucht (uit het vertrek) niet gaan condenseren in het isolatiemateriaal of bij de vloerconstructie. Vochtige lucht isoleert niet goed en bovendien levert het op termijn problemen op in de vorm van schimmels, houtrot en andere problemen. Besteed dus altijd veel tijd aan het correct aanbrengen van een dampscherm.

 

Werkwijze

Voordat je dak daadwerkelijk is geïsoleerd, moet er het een en ander gebeuren. Allereerst zal de aannemer vaak een adviesgesprek met je voeren over de haalbaarheid van je eigen wensen. Niet elk dak kan even goed worden geïsoleerd. Daarna krijg je een offerte. Ga je daarmee akkoord, dan kunnen de werkzaamheden beginnen. Een veelgebruikt isolatiemateriaal is pur schuim, de echte kampioen der isolatiematerialen. Het wordt met behulp van een spuitpistool op het dakbeschot aangebracht. Doordat het materiaal een schuim is, kan de aannemer lastige plekken eenvoudig extra goed afdichten.

 

Aandachtspunten

Wanneer je je dak wilt laten isoleren, moet je op een aantal zaken letten. Ten eerste moet je een onderdak hebben en een dampscherm hebben aangebracht. Dat kun je zelf doen, maar als je niet helemaal weet hoe dat moet, kun je het beter aan een vakman overlaten. Het is heel belangrijk dat het onderdak en het dampscherm absoluut elke kier en elk gaatje helemaal afdichten. Is dat niet het geval, dan zal de dakisolatie binnen de kortste keren beschadigd raken. In de winter is dat extra belangrijk, aangezien sneeuw dan langer op een dak blijft liggen en het risico op condens dus danig is verhoogd.

 

Merken dampscherm

Er zijn heel wat fabrikanten die dampschermen produceren. Je kan zelfs kiezen voor een gewone pe-folie als je volledig luchtdicht wilt werken. Heb je een oudere woning dan kies je best wel voor een intelligent dampscherm. Dit doek zal tijdens de zomermaanden het vocht uit de dakconstructie uitstoten. Tijdens de winter, wanneer het koud is zal het er omgekeerd dan weer voor zorgen dat er geen vocht door de isolatie en dakconstructie kan trekken.