Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Istf.be - Isolatie tape & folie Maak je isolatie luchtdicht met onze tape en folie!
Istf.be - Isolatie tape & folie
banner image

Hellend dak isoleren: Methodes

Een hellend dak isoleren kan op verschillende manieren. Via de spanten, gordingen of bovendaks. Alles wat je moet weten over deze verschillende mogelijkheden ontdek je hier.

 

1. Spantendak isoleren: Hellend dak isoleren via de spanten

Spanten of kepers lopen verticaal langs de binnenkant van het dak, vertrekkend vanuit de nok. Ze komen vooral voor bij nieuwere woningen.

Voor het isoleren van hellende daken met kepers gebruikt men vaak minerale wol als isolatiemateriaal. Dat laat zich makeklijk op maat snijden, waardoor het optimaal tussen de kepers kan worden geklemd. Het doordringen van warmte of koude wordt op die manier vermeden.

Belangrijk is om achteraf nog een dampscherm aan te brengen om de isolatie te beschermen tegen vocht en condensatie.

 

 

2. Gordingendak isoleren: Hellend dak isoleren via de gordingen

Gordingendaken vind je vooral terug bij oudere woningen. Deze bestaan uit een combinatie van kepers en gordingen. In tegenstelling tot spanten, lopen gordingen horizontaal over het dak.

Bij het isoleren van een gordingendak dient men 2 isolatielagen aan te brengen. Na het plaatsen van de eerste isolatielaag tussen de kepers en gordingen, brengt men geschrankt een tweede laag aan. Zo worden naden en kieren die na de eerste isolatielaag nog zichtbaar zijn weggewerkt en worden luchtlekken voorkomen.

Net zoals bij een sarkingdak is het belangrijk om achteraf nog een dampscherm aan te brengen. daarbovenop komt dan de uiteindelijke binnenafwerking van het dak.

 

 

3. Sarkingdak

Een sarkingdak betekent dat de dakisolatie langs de buitenzijde wordt aangebracht in tegenstelling tot bij de 2 bovenstaande methodes, waarbij de dakisolatie aan de binnenkant van de dakconstructie zit.

De voordelen? De spanten, wat velen mooi vinden, blijven zichtbaar, er is geen ruimteverlies aan de binnenkant én het dak is beter beschermd tegen allerlei weersinvloeden.

Bij een sarkingdak wordt bovendaks geïsoleerd. Het isolatiemateriaal wordt dan bovenop de spanten of kepers geplaatst. Als isolatiemateriaal gebruikt men drukvaste isolatieplaten uit bijvoorbeeld PUR of PIR. Deze worden aan de spanten of kepers vastgeschroefd.